The Liquid Wall

Verplaatsbaar tijdelijk paviljoen
liquid-1
liquid-4
liquid-6
liquid-8
liquid-5
liquid-2
liquid-3
liquid-7

OVER DE INSTALLATIE

The Liquid Wall is een verplaatsbaar paviljoen waarbij ontmoeting en co-creatie centraal staat. Het is hiernaast ook een platform voor het uitwisseling van ideeën. Het paviljoen heeft een kruisvormig plan met een opening in het midden. De wanden zijn opgetrokken uit houten panelen beschilderd met krijtbordverf die je uitdagen een tekening, een boodschap of een idee na te laten.
Het paviljoen werd ontworpen naar aanleiding van de Triënnale Brugge 2018 – Liquid City. Het maakt onderdeel uit van het ‘inspired by Triennale Brugge’ traject, initiatieven georganiseerd met een link naar het platform van de toekomst van Brugge en naar het thema van de Triënnale. Het project werd ondersteund door de toekomst van Brugge en gesubsidieerd door de jeugddienst Brugge.

De moderne samenleving is een vloeibare samenleving geworden (theorie van Zygmunt Bauman), waarbij grenzen meer en meer vervagen of onduidelijker worden. Een samenleving zonder begin of einde, zonder ankerpunt. Daarom stel ik voor om een paviljoen op te richten die een metaforisch ankerpunt (binnen de samenleving) kan zijn, een plaats voor ontmoeting, voor samenkomst, een begin en eindpunt, een platform voor ideeën en vrije meningsuiting. Maar tegelijkertijd een plek die ons confronteert met de vloeibare samenleving die broos en vergankelijk is.

Het paviljoen bestaat uit een ruimte met vier kamers, waarbij de buitenmuur, de vloer en het dak ontbreekt. Alleen de interne muren met deuropeningen definiëren de ruimte. Er ontstaat een onduidelijkheid of dit een binnen- of buitenruimte is. De binnenmuren met deuropeningen roepen tegelijkertijd associaties van een (privé) binnenruimte of kamer op terwijl dit toch in de (publieke) buitenruimte staat.

Van boven gezien heeft het paviljoen de vorm van een kruis, net als een ankerpunt wanneer je een locatie zou aanduiden op een kaar. De muren zijn opgetrokken in een houten constructie bekleed met houten panelen die beschilderd zijn met krijtbordverf. Ter plekke worden krijtjes (in diverse kleuren) aangeboden die je uitdagen een (aan)tekening te maken op de muur. Een tekening, een boodschap, een meningsuiting, een idee. Het vormt als het ware een analoge facebookwall van de samenleving waar berichten op gepost kunnen worden. De sociale media wereld is een zeer vluchtig en vloeibaar gegeven waar dingen even snel komen als ze vergaan. Ook hier zal het aspect vergankelijkheid aanwezig zijn. Aantekeningen die gemaakt zijn op de muur kunnen zomaar vergaan wanneer er een regenbui passeert die het kruit uitwist.

Het doel is om een plek van verbinding en cocreatie te genereren. De muren vormen geen wit canvas die alleen bestreken mag worden door een ‘kunstenaar,’ maar een zwart krijtbord. Door deze keuze wordt de drempel verlaagd voor iedereen om de creativiteit de vrije loop te laten gaan. Indien je een ‘fout’ zou maken kun je het altijd uitwissen en opnieuw beginnen. De (aan)tekeningen zijn ook maar tijdelijke. Deze kunnen uitgevraagd worden door een andere persoon of door een korte regenbui. Deze kunnen ook gemodificeerd of zelfs gecensureerd worden wanneer iemand anders niet akkoord is. De (aan)tekeningen op de muur zullen hun eigen leven leiden. Er zal geen uniek auteurschap zijn, alleen een gedeelde. Hierdoor ontstaat een boeiende dynamiek en vormt ‘The Liquid Wall’ een fysieke dialoog tussen mensen.

Het paviljoen is zo geconstrueerd dat het gemakkelijk verplaatsbaar is naar verschillende locaties. Op deze manier kan het meerder malen ingezet worden om telkens een nieuwe dynamiek te creëren. Op elke nieuwe locactie wordt er een activiteit gekoppeld aan het paviljoen vb. lokale artiesten die een tekening maken, receptjes met restjes die opgeschreven worden om zo te delen… In principe is dit een project, eens gerealiseerd, dat over een langere periode van meerder jaren kan lopen op verschillende locaties. Op deze manier wordt het echt een ‘vloeibare muur’ die zie door de stad en daarbuiten verplaatst.

TEAM

Ontwerp: Jason Slabbynck (Studio mxmxm)
Constructie: Jason Slabbynck, Benjamien Lycke and Annelien Lycke
In samenwerking met: De toekomst van Brugge

PRES

Bezoekers Triënnale mogen paviljoen Vismarkt helemaal voltekenen
Nog een kunstwerk: nu in het Astridpark
The Liquid Wall, een plaats voor ontmoeting en interactie

Foto’s: Jason Slabbynck, Lucas Denuwelaere and Leontien Allemeersch

CYCLOPS
Opera
CYCLOPS
TINKLING I
Dans, Installatie
TINKLING I
ACUBENS
Installatie, Opera
ACUBENS
PUCK
Dans, Opera
PUCK
The Liquid Wall
Installatie
The Liquid Wall
OPSTAND
Opera
OPSTAND
MONU
Dans, Installatie, Opera
MONU
SOCSOB
Opera
SOCSOB